Abril, 3. Egeria

EGERIA

IACOBUS YSPANIAS

Egeria és un ensemble vocal femení que et demostrarà que la música medieval no és cosa del passat. Amb el seu treball, proposa trencar les barreres d’un repertori relegat a l’oblit i maltractat per la història, i redescobrir-lo per a tu, traduint-lo al context contemporani, revelant que la música medieval és molt més del que havies imaginat: és un repertori directament vinculat amb l’essència més fonamental de l’ésser humà. Una música del tot polièdrica i holística que, fins i tot amb els mitjans més bàsics, et farà connectar amb el celestial i el terrenal, amb l’espiritual i el mundà, amb el visible i l’invisible. Transitaràs els camins de l’amor i del dolor, de la comèdia i la sàtira, de la política i la història, amb temes que no sols no s’allunyen de la nostra realitat sinó que continuen sent inherents a la vida actual. Amb un llenguatge musical que et sorprendrà.

Egeria és una formació pionera, perquè és l’únic grup emergent en el panorama nacional constituït únicament per veus femenines el repertori de les quals està centrat específicament en l’edat mitjana, sense concessions de cap mena davant altres èpoques o estils.

El grup neix amb la intenció de recuperar i destacar la rellevància històrica i musical d’alguns dels còdexs espanyols més importants i altres repertoris europeus.

No obstant això, el seu objectiu ha transcendit a aquest desig de “recuperació patrimonial” per a centrar-se en el públic, i és que el que Egeria ofereix és una experiència única i individual a cada oïdor. La vivència inigualable de descobrir un repertori que poques agrupacions s’atreveixen a abordar, d’una manera honesta i pròxima, basada sempre en el rigor de la recerca musicològica.

Els seus programes són tota una miscel·lània de sonoritats i estils perfectament imbricats, amb peces acuradament seleccionades des de la coherència, versatilitat i dinamisme. A més cada repertori està preparat per a ser interpretats a capella i amb acompanyament instrumental, sempre a favor d’oferir la millor versió del mateix segons el context i l’espai.

Com a homenatge a l’aventurera que els dóna nom, Egeria planteja tots els seus programes de concert com a quaderns de viatge, en els quals posen en relleu el paisatge sonor de l’Europa medieval. Amb aquesta idea, presenta el seu programa Iacobus Yspanias , un homenatge a un dels fenòmens més rellevants de l’Edat mitjana en termes no sols piadosos, sinó econòmics i socials: la peregrinació de les rutes més importants: la Via Francígena amb destinació Roma, el Camí de Sant Tomàs Becket amb destinació Canterbury, i el protagonista indiscutible: el camí de Sant Jaume amb destinació Santiago de Compostel·la. El programa inclou no sols música de manuscrits espanyols, sinó també de còdexs francesos, italians i anglesos per a evocar els diferents estils, cultures sonores i nacionalitats que han confluït en aquestes rutes i que han establert la peregrinació com una dels fenòmens més importants de l’època.

Iacobus Yspanias

En aquest programa, recollirem testimoniatges de les tres destinacions més emblemàtics per al pelegrí medieval, com són Roma, Jerusalem i, per descomptat, Santiago de Compostel·la. Partirem al so d’O Roma nobilis prenent la Via Francígena, i arribarem a terres gal·les, on ens rebran les refinades sonoritats del Magnus Liber Organi i del Còdex de Montpeller. França, terra de trobadors, ens farà partícip de tota classe de ventures i desventures en veu del caminante medieval a través de les més apassionants històries.

Ens encaminarem a Hispània, no sense abans creuar-nos amb un triomfant exèrcit de Palmeros que ens comptaran les gestes més increïbles del seu viatge a Terra Santa. Després de creuar els Pirineus, ens detindrem breument a la ciutat de Burgos, on encara podrem rememorar aquelles sonoritats franceses a través del repertori portat des de l’Escola de Notre Dóna’m a la Península Ibèrica, part del qual trobem recopilat en el Còdex de les Vagues. Indagarem en alguna de les llegendes més fascinants i màgiques d’aquesta ruta a través de les Cantiges de Santa María, d’Alfons X el Savi. Finalitzarem el nostre camí a Santiago de Compostel·la, on la Plaça del Obradoiro ens acollirà a l’empara del Còdex Calixtino, un dels llibres més importants de la humanitat i que es conserva des de fa més de vuit-cents anys en la catedral de la capital gallega.

Amb aquesta miscel·lània d’estils i sons, volem evocar el paisatge sonor d’aquests camins medievals, cosmopolites i multiculturals, on convivien i confluïen tota sort de cultures i nacionalitats que, sens dubte, van acabar per consagrar la pràctica de la peregrinació com un de les fites més importants de tot l’edat mitjana.

EGERIA

IACOBUS YSPANIAS

Egeria es un ensemble vocal femenino que va a demostrarte que la música medieval no es cosa del pasado. Con su trabajo, propone romper las barreras de un repertorio relegado al olvido y maltratado por la historia, y redescubrirlo para ti, traduciéndolo al contexto contemporáneo, revelando que la música medieval es mucho más de lo que habías imaginado: es un repertorio directamente vinculado con la esencia más fundamental del ser humano. Una música del todo poliédrica y holística que, incluso con los medios más básicos, te hará conectar con lo celestial y lo terrenal, con lo espiritual y lo mundano, con lo visible y lo invisible. Transitarás los caminos del amor y del dolor, de la comedia y la sátira, de la política y la historia, con temas que no solo no se alejan de nuestra realidad sino que siguen siendo inherentes a la vida actual. Con un lenguaje musical que te va a sorprender.

Egeria es una formación pionera, pues es el único grupo emergente en el panorama nacional constituido únicamente por voces femeninas cuyo repertorio está centrado específicamente en el medioevo, sin concesiones de ningún tipo ante otras épocas o estilos.

El grupo nace con la intención de recuperar y destacar la relevancia histórica y musical de algunos de los códices españoles más importantes, pero pronto ampliaría su alcance a otros repertorios europeos.

Sin embargo, su objetivo ha trascendido a este deseo de “recuperación patrimonial” para centrarse en el público, y es que lo que EGERIA ofrece es una experiencia única e individual a cada oyente. La vivencia inigualable de descubrir un repertorio que pocas agrupaciones se atreven a abordar, de una manera honesta y cercana, basada siempre en el rigor de la investigación musicológica.

Sus programas son toda una miscelánea de sonoridades y estilos perfectamente imbricados, con piezas cuidadosamente seleccionadas desde la coherencia, versatilidad y dinamismo. Además cada repertorio está preparado para ser interpretados a capella y con acompañamiento instrumental, siempre a favor de ofrecer la mejor versión del mismo según el contexto y el espacio.

Como homenaje a la aventurera que les da nombre, Egeria plantea todos sus programas de concierto como cuadernos de viaje, en los que ponen en relieve el paisaje sonoro de la Europa medieval. Con esta idea, presenta su programa Iacobus Yspanias , un homenaje a uno de los fenómenos más relevantes de la Edad Media en términos no solo piadosos, sino económicos y sociales: la peregrinación de las rutas más importantes: la Vía Francígena con destino Roma, el Camino de Santo Tomás Becket con destino Canterbury, y el protagonista indiscutible: el Camino de Santiago con destino Santiago de Compostela. El programa incluye no sólo música de manuscritos españoles, sino también de códices franceses, italianos e ingleses para evocar los diferentes estilos, culturas sonoras y nacionalidades que han confluido en estas rutas y que han establecido la peregrinación como una de los fenómenos más importantes de la época.

Iacobus Yspanias

En este programa, recogeremos testimonios de los tres destinos más emblemáticos para el peregrino medieval, como son Roma, Jerusalén y, por supuesto, Santiago de Compostela. Partiremos al son de O Roma nobilis tomando la Vía Francígena, y llegaremos a tierras galas, donde nos recibirán las refinadas sonoridades del Magnus Liber Organi y del Códice de Montpellier. Francia, tierra de trovadores, nos hará partícipe de toda clase de venturas y desventuras en voz del caminante medieval a través de las más apasionantes historias.

Nos encaminaremos a Hispania, no sin antes cruzarnos con un triunfante ejército de Palmeros que nos contarán las hazañas más increíbles de su viaje a Tierra Santa. Tras cruzar los Pirineos, nos detendremos brevemente en la ciudad de Burgos, donde aún podremos rememorar aquellas sonoridades francesas a través del repertorio traído desde la Escuela de Notre Dame a la Península Ibérica, parte del cual encontramos recopilado en el Códice de las Huelgas. Indagaremos en alguna de las leyendas más fascinantes y mágicas de esta ruta a través de las Cantigas de Santa María, de Alfonso X el Sabio. Finalizaremos nuestro camino en Santiago de Compostela, donde la Plaza del Obradoiro nos acogerá al amparo del Códice Calixtino, uno de los libros más importantes de la humanidad y que se conserva desde hace más de ochocientos años en la catedral de la capital gallega.

Con esta miscelánea de estilos y sonidos, queremos evocar el paisaje sonoro de estos caminos medievales, cosmopolitas y multiculturales, donde convivían y confluían toda suerte de culturas y nacionalidades que, sin duda, terminaron por consagrar la práctica de la peregrinación como uno de los hitos más importantes de todo el medievo.