5 febrer, febrero / Silke Schulze & Peppe Frana curs i concert/curso y concierto

‘El laberint musical’ – La virtuositat en la música instrumental medieval

Silke Schulze & Peppe Frana

 

Hora: 19.00 

Lloc: Monestir de Santa Maria de la Valldigna, 
Simat de la Valldigna, Valencia

Silke Gwendolyn Schulze: flauta doble, douçaine, gralla, flauta de tres forats & tamboret

Així com un heroi necessita diverses virtuts com el coratge, la bravesa i la perseverança per a penetrar en un laberint, un músic necessita una certa virtut per a realitzar una estampie medieval.

La virtuosidad (del llatí virtus, “virtut”) no sols és el domini magistral de l’instrument, sinó també un art mental, que es fa particularment evident en tocar de memòria. Per a recordar el camí a través del laberint i poder seguir correctament els diferents girs de les fórmules melòdiques es necessita molta concentració. Això mostra la veritable virtuosidad que fa possible el joc amb la forma i la fórmula.

Peppe Frana i Silke Gwendolyn Schulze han arreglat una selecció d’aquests laberints musicals per a llaüts medievals i diferents instruments de vent d’aquest període. Per a això utilitzen els seus profunds coneixements de la música medieval, que han adquirit en diverses universitats europees de renom, però al mateix temps es deixen guiar en bona part per la intuïció i l’entusiasme. Els dos músics controlen els seus instruments de manera virtuosa i conflueixen en les melodies i els ritmes amb precisió. Junts exploren les diverses possibilitats de sons i de combinacions dels seus instruments i produeixen mons sonors desafiadors i variats de manera que la virtuosidad d’aquesta música, que té més de 600 anys, soni tan nova i viva, com si hagués estat escrita ahir.

Peppe Frana ha estat un entusiasta de la música rock estatunidenca des de la primera infància i ràpidament es va convertir en el malson dels millors professors de guitarra elèctrica a la seva regió natal de Salern (Itàlia). Als 20 anys, gràcies a Ross Daly, es va despertar el seu interès per la música modal no europea i va començar a aprendre el oud turc i altres instruments de corda tocats amb pua, viatjant sovint a Grècia i Turquia, on va conèixer a mestres com Yurdal Tokcan, Omer Erdogdular, Murat Aydemir, Daud Khan Sadozai i Ross Daly. Una trobada amb membres del conjunt italià Micrologus va inspirar el seu interès per la música medieval europea i el llaüt medieval. Peppe es va convertir ràpidament en un dels solistes i mestres més valorats del repertori italià del Trecento. En 2013 va estudiar llaüt medieval amb Crawford Young en la Schola Cantorum de Basilea, que va ser el seu primer contacte amb els estudis acadèmics de música. També és llicenciat en filosofia per l’ Istituto Universitari “L’Orientale” de Nàpols. Peppe treballa regularment amb diversos artistes de música antiga, oriental i no clàssica, inclosos Ensemble Micrologus, Ensemble Calixtinus, Cantsilena, Ross Daly, Vinicio Capossela, Radiodervish, Angelo Branduardi i ha actuat en els festivals més prestigiosos d’Itàlia i tothom. És el director artístic de “Labyrinth Itàlia”.

Silke Gwendolyn Schulze va néixer en una petita ciutat alemanya en la triple frontera entre Alemanya, França i Suïssa. Va estudiar flauta de bec, gralla i flauta de tres forats i tambor en els conservatoris de Bremen, Brussel·les, Basilea i Lió. Ha tocat al costat dels assemblis Weserrenaissance, Compagnie Renaidanse, EUBO (Orquestra Barroca de la Unió Europea), Cantar Lontano, La Gran Chapelle, Capella de Ministrers, Ensemble Lleons i La Morra, així com els conjunts fundats per ella mateixa  en concerts i tournées a Alemanya, Suècia, Àustria, França, Polònia, Irlanda, Bèlgica, Suïssa, Itàlia, Espanya, Colòmbia, Xile, Països Baixos i Xipre. A més de la seva passió pels instruments de llengüeta doble del renaixement Silke està particularment interessada en els instruments de vent “exòtics” de l’edat mitjana com la flauta doble i la flauta de tres forats i tambor, així com la reconstrucció d’un possible repertori per a ells.

El laberinto musical

La virtuosidad en la música instrumental medieval

Silke Schulze & Peppe Frana

Hora: 19:00
Lugar: Monasterio de santa María de la Valldigna,
Simat de la Valldigna, Valencia

Silke Gwendolyn Schulze_flauta doble, douçaine, chirimía, flauta de tres agujeros & tambor

Así como un héroe necesita varias virtudes como el coraje, la bravura y la perseverancia para penetrar en un laberinto, un músico necesita una cierta virtud para realizar una estampie medieval

La virtuosidad (del latín virtus, “virtud”) no sólo es el dominio magistral del instrumento, sino también un arte mental, que se hace particularmente evidente al tocar de memoria. Para recordar el camino a través del laberinto y poder seguir correctamente los diferentes giros de las fórmulas melódicas se necesita mucha concentración. Esto muestra la verdadera virtuosidad que hace posible el juego con la forma y la fórmula.

Peppe Frana y Silke Gwendolyn Schulze han arreglado una selección de estos laberintos musicales para laúdes medievales y diferentes instrumentos de viento de ese período. Para ello utilizan sus profundos conocimientos de la música medieval, que han adquirido en diversas universidades europeas de renombre, pero al mismo tiempo se dejan guiar en buena parte por la intuición y el entusiasmo. Los dos músicos controlan sus instrumentos de manera virtuosa y confluyen en las melodías y los ritmos con precisión. Juntos exploran las diversas posibilidades de sonidos y de combinaciones de sus instrumentos y producen mundos sonoros desafiantes y variados de manera que la virtuosidad de esta música, que tiene más de 600 años, suene tan nueva y viva, como si hubiera sido escrita ayer.

 

https://www.silke-gwendolyn-schulze.com/a-maze-of-melodies

Peppe Frana ha sido un entusiasta de la música rock estadounidense desde la primera infancia y rápidamente se convirtió en la pesadilla de los mejores profesores de guitarra eléctrica en su región natal de Salerno (Italia). A los 20 años, gracias a Ross Daly, se despertó su interés por la música modal no europea y comenzó a aprender el oud turco y otros instrumentos de cuerda tocados con púa, viajando frecuentemente a Grecia y Turquía, donde conoció a maestros como Yurdal Tokcan, Omer Erdogdular, Murat Aydemir, Daud Khan Sadozai y Ross Daly. Un encuentro con miembros del conjunto italiano Micrologus inspiró su interés por la música medieval europea y el laúd medieval. Peppe se convirtió rápidamente en uno de los solistas y maestros más valorados del repertorio italiano del Trecento. En 2013 estudió laúd medieval con Crawford Young en la Schola Cantorum de Basilea, que fue su primer contacto con los estudios académicos de música. También es licenciado en filosofía por el Istituto Universitario “L’Orientale” de Nápoles. Peppe trabaja regularmente con varios artistas de música antigua, oriental y no clásica, incluidos Ensemble Micrologus, Ensemble Calixtinus, Cantsilena, Christos Barbas, Ross Daly, Vinicio Capossela, Radiodervish, Angelo Branduardi y ha actuado en los festivales más prestigiosos de Italia y todo el mundo. Es el director artístico de “Labyrinth Italia”“.

Silke Gwendolyn Schulze nació en una pequeña ciudad alemana en la triple frontera entre Alemania, Francia y Suiza. Estudió flauta de pico, bajón, chirimía y flauta de tres agujeros y tambor en los conservatorios de Bremen, Bruselas, Basilea y Lyon. Ha tocado junto a los ensambles Weserrenaissance, Compagnie Renaidanse, EUBO (Orquesta Barroca de la Unión Europea), Cantar Lontano, La Grande Chapelle, Capella de Ministrers, Ensemble Leones y La Morra, así como los conjuntos fundados por ella misma quidni, vuenv y Mandragora, en conciertos y tournées en Alemania, Suecia, Austria, Francia, Polonia, Irlanda, Bélgica, Suiza, Italia, España, Colombia, Chile, Países Bajos y Chipre. Además de su pasión por los instrumentos de lengüeta doble del renacimiento Silke está particularmente interesada en los instrumentos de viento “exóticos” del medievo como la flauta doble y la flauta de tres agujeros y tambor, así como la reconstrucción de un posible repertorio para ellos.