Octubre, 3. Al Maqam

Desplaza el cursor para castellano

Concert el dissabte 3 d’octubre a les 19.30 hores. Lloc: almàssera del monestir. En àrab, “Al-Maqam” és un fragment o escala musical on es desenvolupa la música màgica de l’orient amb “Tarab” que al·ludeix a les sensacions o sentiments que la música desperta en l’ànima, un art lligat als processos còsmics i als estats d’ànim humans. A l’Espanya musulmana, Al Àndalus va desenvolupar una música complexa i delicada que s’alimentava de les cultures magrebines, hispana i del Pròxim Orient. Una música que de la mà de Ziryab va prendre el refinament persa, la sobrietat àrab i la jovialitat berber que es van fondre amb l’herència hispà-visigoda i l’hebrea per a crear en el califat i els regnes de taifa un art autòcton.

La música i la poesia andalusina ens compten fins a quin punt el valor de l’amor era necessari i útil per al desenvolupament i la prosperitat de tota la cultura aràbic-andalusina.

Aquestes músiques i cants troben en el nord d’Àfrica, “Al Magreb”, la millor manera de manifestar-se a través de la cultura tradicional, el millor exemple de la qual seria la cerimònia de les noces o la nit andalusina que treballarem durant el curs de la mà de Youssef el Houssaini / Tetuà (el Marroc), cantant especialitzat en l’antic estil “Moaxajas” i basant-se en els cants clàssics àrabs i de la Música andalusina. Fathí Ben Yakoub, nascut a Tetuà amb estudis en violí clàssic i andalusí participat en seminaris en la Universitat de Rabat (el Marroc), Aziz Samsaoui, multiinstrumentista d’orientació essencialment autodidacta, format en el conservatori superior de música Andalusina de Tetuà especialitzat en llaüt àrab i diferents instruments de corda (llaüt, ud, rebaba, viola, saltiri i kanún) i Mouhssine Kouraichi, també de Tetuà, percussionista.

AL MAQAM

Al Maqam sorgeix a la fi de l’any 2000 per impuls del projecte discogràfic finançat pel Ministeri d’Assumptes Socials i la Junta d’Andalusia per a afavorir la convivència i la interculturalitat, i naix amb els objectius bàsics de formar un grup de músics professionals que conformen alguna de les millors orquestres i formació de cambra del panorama Andalusí.

Entre els seus objectius està el de desenvolupar nous programes musicals, repertoris tradicionals i la innovació artística, apostant d’aquesta manera per un nou concepte de la música àrab en general amb temàtica Andalusina, i així afavorir la seua inserció en el món laboral i buscar la captació de nous públics.

Tots els membres d’Al Maqam tenen un ampli bagatge musical, fruit de la seua preparació i de la seua dedicació contínua a l’oferiment de recitals tant en els circuits musicals del Marroc, com en la Península. Com a músics, es mostren sempre oberts a l’agermanament de cultures.

Concierto el sábado 3 de octubre a las 19:30 horas en la almazara del Monasterio.

Previamente se realizará un acto de oración y hermanamiento en la Ermita de Santa Ana o Mezquita de la Xara (plazas limitadas).

El concierto pretende cubrir uno de los aspectos básicos para la interpretación de la música arábigo-andalusí, la ornamentación y la improvisación, abarcando las épocas medievales y actualidad. Son muchos los tratados de teoría musical de ese periodo tanto modos andalusíes y modos árabe que nos ilustran sobre esta práctica tan frecuente en su época pero tan poco utilizada en la actualidad por los intérpretes especializados en música árabe. Para abordar esta temática se contará con algunos estudios de los especialistas en la música árabe – andalusí desde su doble dimensión teórica y práctica. La influencia del mundo otomano, el análisis de las normas y reglas presentes en estas fuentes teóricas y, sobre todo, su puesta en práctica directa dará a los asistentes nuevas herramientas para el abordaje. Entre otros, se presentará especial atención a los siguientes temas: Introducción teórica sobre las reglas de ornamentar según diferentes estilos; interpretación rítmica andalusí; Interpretación a partir de fuentes originales de los siglos X, introducción teórica sobre la regla de ornamentar e improvisar, tanto en la música árabe como Andalusí; ejercicios prácticos aplicando las fórmulas teóricas de ornamentación e improvisación; introducción a los instrumentos, laúd (ud), kanun ( salterio), violín (rabel) y vientos; y el análisis de la evolución de la ornamentación desde modo andalusí y árabe oriental a partir de los diferentes estilos y fuentes musicales.

Músicos

Youssef El Houssaini voz, oud|

Aziz Samsaoui kanun|

Mouhssine Kouraichi darbouga, voz|