Novembre, 7. Paloma Gutiérrez & Manuel Vilas

Chantador de joi d’amor
Cançons de Bernart de Ventadorn

(… 1147-1170…)

Bernart de Ventadorn és considerat un dels grans noms de la lírica medieval provençal. Nascut al castell de Ventadorn (actualment en ruïnes) va ser fill d’un dels més humils servidors del castell. El seu senyor, Ebles II, el cantor, el va distingir i li va ensenyar l’art dels versos. El fill d’aquest, Ebles III, va creure advertir que la seva esposa, Margarita de Turena, experimentava respecte al jove trobador sentiments massa tendres i la va fer empresonar, la va repudiar dos anys després i va expulsar al jove Bernartdel país. Aquest va visitar diverses corts provençals i es diu que va arribar a residir en la cort de Leonor d’Aquitània (la gran mecenes dels trobadors) a Anglaterra. Més tard torna a Occitània i acaba els seus dies com a monjo en l’abadia de Dalón (Dordonya).
En aquest concert presentem sis de les vint cançons de Bernart que han arribat amb música fins als nostres temps. Hem volgut incloure algunes de les seves més cèlebres cançons (Quan veig l’alosa moure d’alegria les seves ales i Quan apareix l’herba fresca) juntament amb unes altres molt menys interpretades avui dia, que representen l’art poètic i musical d’aquest gran trobador. Aquestes sis cançons serviran de fil conductor per a cantar-los la història dels seus amors i desamors.
La veu i els seus infinits recursos donaran vida a aquests textos que ens parlen de passions terrenals més o menys encobertes, alegries i penes, plaer i dolor a parts iguals, amors no corresposts, desenganys amorosos… Tot aquest ventall de sentiments acompanyat per l’arpa, un dels instruments reis en l’Edat mitjana. La pràctica d’acompanyar la veu amb un únic instrument de corda era la més habitual en la seva època i és la forma idònia i més autèntica de transmetre la retòrica dels trobadors.
PALOMA GUTIERREZ
Especialitzada en música medieval amb els més grans intèrprets i investigadors d’aquests repertoris, Paloma Gutiérrez  ha actuat en escenaris europeus com a cantant i intèrpret de saltiri, principalment amb els conjunts dels quals és cofundadora: Puy de sons d´autrefois, ensemble Oiet, i en col·laboració amb els conjunts d’Espanya, França i Itàlia com Ars Combinatòria, Malandança, La Reverdie, La Frottola, Contrafacta, Rosace, Dialogos i Le Jardin donis Délices, i en duo amb la cantant Catherine Schroeder i el multi- instrumentista Bill Cooley, i amb els actors Philippe Borrini i Carole Visconti. Ha cantat en obres teatrals i peces contemporànies (oratori Sponsus de Sasha Zamler-*Carhart, Tolosa 2012; En el cor davantera d’Arantza Lorenzo de Reizábal, Alcalá de Henares 2018), i, des de la seva creació en 2015, integra el conjunt vocal Cantaderas, un quartet dedicat a la música tradicional espanyola i a determinats repertoris de la Música Antiga relacionats amb ella.
Ve d’una formació clàssica de piano i oboè i d’una formació en Música Antiga iniciada en la seva infància, que la va portar a estudiar cant (a Madrid amb Itziar Álvarez, París amb Anne Delafosse i Basilea amb Dominique Vellard) i a especialitzar-se en el repertori medieval, realitzant cursos de formació principalment a Itàlia (Centre di formazione permanent per la musica e le arti de l’Edat mitjana, amb Claudia Caffagni), a França (Centri de MusiqueMédiévale de Paris, amb Catherine Schroeder i Brigitte Lesne, Fondation Royaumont, amb els conjunts Musica Nova i Dialogos, i en la universitat Paris-Sorbonne (Paris IV), Màster 2 professionnel “Pratique de la Musiqui Médiévale”, impartit entre altres, per Benjamin Bagby, Katarina Livljanic i Raphaël Picazos) i a Suïssa (com “visiting student” dels cursos de Dominique Vellard en la Schola CantorumBasiliensis). Així mateix ha realitzat un Màster 2 recherche en la universitat Paris IV amb el repertori dels trouvères com a tema de recerca. Paral·lelament a la carrera musical va realitzar una carrera científica que va concloure amb una tesi en biofísica (CNB-CSIC-UAM) i el títol de Doctor en 2009.

www.palomagutierrezdelarroyo.com

Manuel Vilas neix a Santiago de Compostel·la, on inicia els seus estudis musicals. Estudia arpes antigues dels segles XII a XVIII a Madrid amb Nuria Llopis i a Milà amb Mara Galassi. Ha col·laborat amb nombrosos grups i com a solista en els més importants festivals d’Espanya, Alemanya, Cuba, USA, l’Equador, República txeca, Àustria, Portugal, Suïssa, Paraguai, França, Bolívia, Bèlgica, l’Argentina, Xile, Holanda, etc… a més d’oferir conferències, cursos i masterclasses a Sant Sebastià, Santiago de Xile, Saragossa, Amherst (Massachussets-USA), Santiago de Compostel·la, l’Havana (Cuba), etc.

Ha col·laborat tant com acompanyant com solista en més de 60 discos de diverses discogràfiques. En 2008 fongui el ensemble Ars Atlàntica amb la recuperació en temps moderns de les cantates procedents del palau Contarini, interpretades al costat de la mezzosoprano Marta Infante.

És pioner en la interpretació, d’una banda, de l’arpa doble de la Corona d’Aragó (segle XIV) i, per un altre, de l’arpa chiquitana (Bolívia, segle XVIII)

Una de les seves especialitats és oferir recitals amb cantants: ha acompanyat a Marta Infante, Guillemette Laurens, Raquel Andueza, Isabel Monar, Juan Sancho, Roberta Invernizzi, Mercedes Hernández, Mariví Blasco, Jose Antonio López, Isabel Álvarez, Francisco Fernández Rueda, Yetzabel Arias, Monica Piccinini, etc.

Recentment va ser convidat a representar a Espanya en el VI festival mundial d’arpa a la ciutat d’Asunción (Paraguai) sent el primer arpista a oferir un recital d’arpa de dos ordres en aquest país.

Posseeix el seu propi canal de youtube on es pot veure i escoltar part del seu projecte audiovisual que mostra diverses arpes antigues en diferents localitzacions de Santiago de Compostel·la (ArpaManuelVilas).